Accoya terrasse:

Accoya-trevirket har hele 50 års garanti mot råte, og har gjennomgått omfattende testing etter at modifiseringsteknikken bak Accoya ble oppdaget på begynnelsen av 1900-tallet. Bildet viser ei hytte på Sørlandet med ubehandlet, solgrånet Accoya terrasse.

Folk vil ha miljøvennlig heltreterrasse

–I fjor så vi en ny vind i terrassemarkedet; folk ønsker terrasser som krever lite vedlikehold, høykvalitets heltreterrasser eller aller helst både i pose og sekk, smiler produktsjef Lars Andersen hos byggevareleverandøren Fritzøe Engros AS.
Tekst/foto: Håvard Wannebo/Fritzøe Engros AS

 

Produktsjef Lars Andersen har gulv og terrassegulv som spesialfelt, og har lang erfaring med mange ulike terrassetyper.

 

Først: litt om markedet.

I hovedsak fins fire ulike typer terrassegulv; kompositt, impregnert tre, varmebehandlet eller ubehandlet trevirke. I tillegg har man terrasser som har gjennomgått både varme- og oljebehandling, eller trevirke som er kjemisk modifisert på andre måter. I hver av disse kategoriene fins det ulike tykkelser, bredder og overflatebehandlinger tilpasset nær sagt alle tenkelige ønsker og behov.

 

Skal - skal ikke?

Produktsjef Lars Andersen sier at det som skiller 2018-sesongen fra tidligere er nettopp den formidable mengden ulike terrassegulv som fins på markedet.

–Det er så mye å velge mellom at mange sliter med å bestemme seg. Jeg bruker å si at det viktigste er å finne ut hvordan man vil at terrassen skal se ut, og deretter velge materialer ut ifra de egenskapene man ønsker. Hvis man kan klare seg med en terrasse som fliser, sprekker og må oljes eller beises hvert år, så kjøper man det billigste på markedet, sier produktsjefen.

 

Kvalitet og miljø

I den andre enden av markedet fins materialer som har gjennomgått nøye testing og kvalitetsvurderinger.

            –Hvis man ønsker en terrasse som krever minst mulig vedlikehold så velger man en høykvalitets kompositterrasse som for eksempel det tyske kvalitetsmerket MegaWood eller en heltreterrasse fremstilt av Accoya. Disse ser bra ut og har enestående formstabilitet. De har begge mange ulike miljømerkinger og de har veldig lang levetid, sier Andersen.

            Han ser økende miljøbevissthet blant de som skal kjøpe terrasse, og samtidig øker etterspørselen etter «det naturlige». Derfor mener han spesielt at Accoya terrasse utpeker seg i det norske markedet.

            –Vi begynte å tilby ubehandlet Accoya-terrasse i 2016, og etterspørselen gikk rett i taket. I 2017 innførte vi ferdig gråbehandlet Accoya i tillegg; gråfargen gjør at den naturlige gråningsprosessen blir mindre fremtredende. Vi har sett stor pågang på begge, og flere av de store kjedene tar i år inn både naturlig og gråbehandlet Accoya i sortiment

Om Accoya:

 

Accoya er fremstilt av radiatafuru som har gjennomgått en miljøvennlig, kjemisk modifisering. Modifiseringen gjør at produsenten garanterer minst 50 års råtemotstand over vann. Dette er helt enestående for ubehandlet trevirke. Bildet viser ei hytte på Sørlandet med ubehandlet, solgrånet Accoya terrasse.

Produktsjef Lars Andersen hos byggevareleverandøren Fritzøe Engros AS.

Bildet viser ferdig gråbehandlet Accoya terrasse i 195mm bredde. Synlige, store årringer kjennetegner Accoya.

Formstabiliteten i Accoya-trevirket gjør at man kan kombinere Accoya med andre materialer på måter som vanligvis ikke lar seg gjøre med trevirke.